EN

Industry News

Начало>Статии>Industry News

Индустрията на облеклото във Виетнам - статистика и факти

Време: 2021-01-21 Хитове : 15

Публикувано от Изследователски отдел Statista, 9 декември 2020 г.

 

Виетнам е четвъртият по големина износител на текстил, облекла и облекло в цял свят след Китай, Европейския съюз и Бангладеш. През 2018 г. облеклото достигна износен оборот от над 36 милиарда щатски долара, което го направи третата най -силна износна стока в държавата. През 2018 г. производственият сектор допринесе 16 процента към БВП на страната. Заедно с повече от 2.7 милиона души, заети в текстилен и дреха индустрия в шест хиляди текстилни компании, секторът е важен стълб в икономиката на страната.


Виетнам е силно зависим от вноса на суровини като памук, влакна, прежди, текстил и облекла за производство на облекло, тъй като вътрешните доставки не са били достатъчни през предходните години, особено по отношение на памука. През 2018 г. вътрешното производство на памук възлиза на около две хиляди тона, докато износът на памук е почти стократен при около 1.6 милиона тона. Разходите за труд за производството на облекло във Виетнам са по -ниска, отколкото в Китай, Индонезия и Камбоджа което представлява голямо конкурентно предимство на пазара. Средните месечни заплати в производството на облекла, текстил и обувки варират от 212 до 235 щатски долара.

Експортният сектор разчита на производството на чуждестранни компании и местни частни компании като подизпълнители, докато местните компании също произвеждат за вътрешния пазар. Приходите на големите котирани текстилни компании достигнаха около 63 милиарда виетнамски донга през 2018 г.. Виетнамската национална група за текстил и облекло (VGT) е водещата текстилна компания по отношение на пазарната капитализация и приходите, като оперира 12 фабрики за прежди, пет тъкачни фабрики, пет фабрики за плетене и 24 шивашки компании.

С три международни летища и над 160 международни пристанища, Виетнамската инфраструктура улеснява международната търговия с чужди страни. Износът на Виетнам на облекло в световен мащаб се е увеличил с 13 процента, изпреварвайки Индия и Турция през 2018 г. Основните дестинации за износ на виетнамско облекло и текстил включват САЩ, Европейския съюз, Япония и Южна Корея. Правителството също така публикува планове за допълнително подобряване на скоростна магистрала и железопътна линия инфраструктура.

Няколко международни търговски споразумения, включително Споразумението за свободна търговия между ЕС и Виетнам (EVFTA) и Всеобхватното и прогресивно споразумение за Транс-тихоокеанско партньорство (CPTPP), оказват влияние и върху модела на растеж, ориентиран към Виетнам. Тъй като Виетнам е изправен пред риска да разчита в голяма степен на износа на суровини и натиска да посрещне вътрешното търсене, правителството планира да подпомогне развитието на суровини за текстилната, шивашката, кожената и обувната промишленост, за да достигне 65 % от вътрешното предлагане на текстил и шивашката промишленост и 75 до 80 процента от вътрешните доставки за кожената и обувната промишленост. Заедно със силната настройка на сектора и предимствата на конкурентните разходи за труд и логистичната инфраструктура, правителството планираше да достигне износен оборот от 40 милиарда щатски долара за 2019 г.

 

 

Дял на търсенето на пазара на облекло в световен мащаб от 2005 до 2020 г. по региони