EN

Industry News

Начало>Статии>Industry News

Китай казва, че икономиката му е нараснала с 2.3% през 2020 г., но потребителските разходи са спаднали

Време: 2021-01-21 Хитове : 12

ПУБЛИКУВАНО НЪДЕ, 17 ЯНУВ 20218 45:17 ЧЕРТА ПРОГРАМНО НЕДНО, 202110 ЯНУВ 07:XNUMX PM EST

Източник: CNBC

Евелин Ченг@CHENGEVELYN


 

КЛЮЧОВИ ТОЧКИ

· Китай съобщи, че БВП нарасна с 2.3% миналата година, тъй като светът се бореше да овладее пандемията на коронавирус.

· Брутният вътрешен продукт нарасна с 6.5% през четвъртото тримесечие спрямо година по-рано, показват официални данни на Националното статистическо бюро.

· Икономистите очакваха Китай да е единствената голяма икономика с растеж през миналата година и прогнозираха, че БВП нарасне с малко над 2%.

 

 

 

ПЕКИН – Китай съобщи, че БВП се е увеличил с 2.3% миналата година, тъй като светът се бори да овладее пандемията на коронавирус.

Брутният вътрешен продукт нарасна с 6.5% през четвъртото тримесечие спрямо година по-рано, показват официални данни на Националното статистическо бюро.

Китайските потребители обаче останаха неохотни да харчат, тъй като продажбите на дребно се свиха с 3.9% за годината. Продажбите на дребно за четвъртото тримесечие нараснаха с 4.6% спрямо година по-рано.

Онлайн продажбите на потребителски стоки нараснаха с относително бърз темп от 14.8% миналата година, съобщи статистическото бюро, но делът на общите продажби на дребно се запази сравнително стабилен на около една четвърт.

Икономистите очакваха Китай да е единствената голяма икономика с растеж през миналата година и прогнозираха, че БВП нарасне с малко над 2%.


 

 

 

Covid-19 се появи за първи път в китайския град Ухан в края на 2019 г. В опит да овладеят вируса китайските власти затвориха повече от половината държава и икономиката се сви с 6.8% през първите три месеца на 2020 г.

Въпреки това, Китай се върна към растеж през второто тримесечие. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозират, че БВП ще се увеличи с 6.1% през четвъртото тримесечие, по-бързо от темпа от 4.9% от предходното тримесечие.

Данните за растежа на БВП на Китай през тази година ще се понижат.

В края на декември, Националното статистическо бюро понижи официалния темп на растеж на Китай за 2019 г. до 6.0%, спрямо отчетените по-рано 6.1%. Съкращаването се случи основно в производството, тъй като фабриките се справиха с новите американски мита върху китайски стоки на стойност милиарди долари.